Et godt resultat forutsetter gode forhold mens malerarbeidet utføres.
1. Det ideelle – overskyet vær, ca 20°C og gode værmeldinger framover. Ideelt tidspunkt er fra 11 til 19.
2. Unngå direkte sol og nedbør – begge deler bør unngås. Nå vet alle nordmenn at det gjelder å benytte dagene uten regn, men likevel – du kan kanskje arbeide på de sidene av huset som sola ikke skinner på? Årsaken er at direkte sol på halvtørr maling kan forårsake skinntørking og solblærer. Og har det vært lange perioder med regn, så bør det gå to til tre dager med pent vær før du beiser eller maler.
3. Dugg er skummelt, unngå tidlig morgen og sen kveld – mal aldri på en fuktig vegg. Vent til morgenduggen er borte og veggen er blitt tørr. Om kvelden kan duggen fukte umalte flater og duggmatte nymalte.
4. Mal ikke ved lavere temperatur enn +5 °C – alle vanlige malinger mister viktige egenskaper med synkende temperaturer. Det er kun spesielle malingssorter som er laget for påføring i temperaturer ned mot nullpunktet.
5. Når sola går ned, våkner insektene – i tusenvis kommer de, og går rett i den nymalte flaten hvor de blir varige minner i form av svarte prikker. Planlegg arbeidet slik at malinga er støvtørr ved solnedgang.
6. Til slutt – temperatursvinginger, nedbør, sol og vind setter treverket på en hard prøve. Tre er et levende materiale som må behandles riktig for at det ikke skal brytes ned. Skaff deg derfor råd og veiledning av en fagmann før du begynner arbeidet.